beats by dre cheap

FOKE

Foke čine jednu od četiri grupe sisara koji su nekada živeli na kopnu. Postepeno, tokom 50 miliona godina, one su se prilagodile životu u moru, ali su za razliku od kitova i delfina, zadržale izvesnu pokretljivost na tlu.

Postoje dve glavne grupe foka. Razlikuju se po tome što jedna ima uši spolja, a druga je na prvi pogled bez njih. Presudna razlika između njih jeste u zadnjim perajima. Prave foke ("bez ušiju") imaju oba zadnja peraja spojena s repom, mada se zbog takvog repa teže kreću po kopnu. Foke sa ušima imaju razdvojena zadnja peraja što im olakšava hod na kopnu.

Kretanje foka duž obale nije neuobičajena pojava. Foke koje imaju krzno pripadaju porodici foka sa ušima. To je najveća od devet vrsta foka sa krznom koje žive i pare se isključivo na zapadnoj obali južne Afrike. Hrane se jastozima, lignjama i krabama, kao i ogromnim količinama morske ribe. U hvatanju ribe su veoma vešte, ali ponekad ipak prate ribarske brodove opremljene sonarom. Kada ribari obave svoj deo posla i nađu ribu, foke žure da priđu jatu pre nego što se spuste mreže.
Život foka nije lak. Love ih zbog krzna i mesa, a ni ribari ih ne vole, iako nikada nije dokazano da foke ugrožavaju jata riba.


Kao i svi morski sisari, i foka dobro roni, a organizam joj je prilagođen dugom boravku pod vodom. Količina kiseonika u krvi i mišićima omogućava foki da ostane pod vodom i do 70 minuta neprekidno.

Na početku sezone parenja mužjaci imaju oko 300 kilograma. U tom razdoblju najvažnije im je da zauzmu što veću teritoriju, jer ubrzo posle njih dolaze ženke koje će na svet doneti mladunce začete pre godinu dana. Posebno je zanimljivo što su one samo sedam dana posle rađanja mladunaca spremne za parenje i to čine sa mužjakom u čiji su prostor došle da se okote. Mužjaci olakšavaju ženkama boravak, brinu o mladuncima i ni u jednom trenutku ih ne ostavljaju same. Tokom ovog perioda mužjaci izgube i do 100 kilograma telesne težine.

Pored foka koje nastanjuju topla mora, postoje i polarne foke, koje nastanjuju obale Arktika i Severnog mora. Krzno im je dugačko, gusto i belo i česta su meta Eskima koji ih love zbog ukusnog mesa koje jedu presno i kože, odnosno krzna, od kojeg prave odeću.

my world
http://annasworld.blogger.ba
21/04/2007 22:55